Thursday, October 27, 2011

EU stöd uppdagade Aftonbladets stöd till monopolisering


Jag såg nyheten om regeringens stöd till Facebook i Aftonbladet. Det är bra att regeringen skjuter till medel, för det handlar om EU STÖD för regional utveckling. Luleå ligger inom ett stödområde , med Facebook finns det stora möjligheter att nya företag vill etablera sig och bidra till utvecklingen i regionen. Om Luleå är på tårna kan det bli en motsvarigheten till Kista Science Park.

När jag försökte kommentera artikeln i Aftonbladet visade det sig att man måste vara med i Facebook för att kunna göra det. Det är skrämmande att en sådan stor tidning som Aftonbladet tvingar in sina läsare att vara med i Facebook för att kunna kommentera deras nyheter. Aftonbladets val av plattform hjälper Facebook att monopolisera marknaden samtidigt som de avsäger sig ansvaret att vara en fri och obunden press.

Igår skrev jag i min på blogg om bloggnoja, en av orsakerna är att Google och Facebook sparar all information vad vi gör och bloggar om för för att sedan skapa en profil som gör oss till bättre konsumenter. Dom länkar oss till det vi gillar, skapar gemenskap med likasinnade och ger oss en filtrerad verklighet som vi själva skapat. Det är den verklighet som Aftonbladet tvingar in oss i, samtidigt som de begränsar sin verklighet genom att utestänga alla läsares kommentarer som inte vill vara med på Facebook.

Regeringen gör helt rätt i att ge etableringsstöd till Facebook men de bör också vara medvetna om och ha koll på hur och till vad Facebook använder alla våra uppgifter som vi lämnar ut, vad säger datainspektionen om all information som Facebook lagrar om oss? Sedan vill jag Tacka Svenska Dagbladet för att värna om press och yttrandefriheten genom att ge alla läsare möjlighet att yttra sig.

No comments:

Post a Comment