Thursday, November 10, 2011

Vem äger ditt nätverk?


Ett nätverk är oerhört viktigt att ha, det är våra sammantagna sociala relationer och utgör en stor del av oss själv. Det vill säga om vi inkluderar hela vårt nätverk som familj, släkt, vänner och arbetskamrater. Det är knappast troligt att fyrfältskartan av sociala relationer upptas av någon av användarna på Facebook eller i andra sociala medier, utan att den största exponeringsbara delen utgörs av vänner och professionella kontakter (arbetskamrater).

Under sovjettiden och även efter sovjetunionens fall fanns det inga telefonkataloger, utan man byggde upp ett eget personligt nätverk av kontakter. Det sociala livet med med nätverket eller kring affärer är mycket viktigt. Nätverkets storlek, kontakter högt upp i hierarkin utgör dess styrka och möjligheter. Personliga kontakter varken beskrivs eller lämnades ut till utomstående.

När någon säger ”jag har kontakter” menas inte att man bara har kännedom om, utan innebörden är mycket djupare och att en nära relation eller att affärsrelationer redan är etablerad och verksam. Det tidigare angiverisystem som rådde och som fortfarande råder och den höga kriminalitet som existerar, gör att man ogärna lämnar ut uppgifter som på ett eller annat sätt som kan skada sin egen person, nätverket eller sin affärsverksamhet.

Att referera till ”jag har kontakter” är ett sätt att undvika insyn för obehörig konkurrens, korrumperade stadstjänstemän och från maffian. I denna miljö äger man själv sina kontakter och är själv sin egen telefonkatalog. Internet erbjuder möjligheten till denna anonymitet om man använder sig av sin egen server, men risken finns att bli utsatt för spam, virus och hackers.

Att ha sina konton på någon annans server löper man stor risk att få sitt nätverk och innehåll exponerat eller att det hamnar i händerna på inte alltför samvetsgranna företag, organisationer eller myndigheter. Den frivilliga exponeringen ger oanade möjligheter likväl som som det kan bli ett jäklar gissel om servrar skulle hamna i orätta händer. Vilket företag som i sina villkor ger användaren rätt att ta bort alla sina uppgifter, då menar jag inte från nätet, utan i databasen om en försäljning skulle ske?

No comments:

Post a Comment