Wednesday, December 28, 2011

”Obegripligt med så låga krav på vården”

Svar på SVD debatt http://www.svd.se/nyheter/inrikes/en-vansklig-garanti_6731311.svd

I samtliga diskussions forum om regeringens beslut om att fortsätta satsningen på KBT inriktad behandling utmynnar i en polarisering om KBT och psykodynamisk terapi. Inget behöver vara fel om det bedrivs av insiktsfulla och professionella människor. Vad är det då dom träter om och vad är det som regeringen inte förstår?

Ta en man/kvinna som står med näsan mot en mur, han ser inget annat än muren, han förmår inte att titta åt sidorna, upp eller ner och han äger inte insikten att vända sig om, det enda han ser är muren.

Det psykoanalytiska förhållningssättet är att han/hon ökar sin självinsikt tills han/hon själv äger förmågan att vända sig om och därifrån fortsätta bearbeta de
nya vyerna som inte skyms av en mur.

Det psykodynamiska förhållningssättet är att man hjälper patienten att vända sig om och därifrån arbetar man med de nya upplevelserna för att öka självinsikten i att hantera nya situationer.

Den KBT inriktade terapin går ut på mer betingad insikt, att det är viktigt att vända sig utan att ta hänsyn till de emotionella aspekterna.

En bilmekaniker äger kunskap om det tekniska, en kirurg äger kunskapen hur att hantera skalpellen medan psykoterapeuter är sitt eget instrument för att hantera psykologiska problem och man kommer aldrig längre med en patient än vad man har kommit med sig själv.

Polikliniskt kan psykoanalytisk behandling vara för tidskrävande men absolut en nödvändighet för att uppnå en självinsikt om man skall arbeta med insektsterapi eftersom som man använder sig själv som instrument i behandling av patienter.

Den KBT inriktade terapin är mer inriktad på betingelser utan att större hänsyn tas till insikten, den är mera metodbaserad och därför har man inte samma krav på behandlaren. Att KBT terapeuter är förbannade är förståeligt, för som grupp får alla bära hundhuvudet.

Jag är inte ute efter att sänka KBT som behandlingsform eller KBT terapeuter. Jag är ute efter mångfalden inom psykiatrin som regeringen förnekar människor med psykiska problem. Och till de som så starkt identifierar sig med den ena eller andra inriktningen som det vore en del av dem själva är
bara att beklaga eftersom de motarbetar mångfalden istället för att samarbeta om den.

Ta läkarna som exempel, de har specialkometens och avdelningar inom varje område, de samarbetar och remitterar patienter till varandra med målet att göra dem friska.

No comments:

Post a Comment