Wednesday, December 28, 2011

Satsning på KBT har kvävt andra terapier

 Svar på SVD debatt http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/satsning-pa-kbt-har-kvavt-andra-terapier_6727397.svd

Först och främst måste man konstatera att regeringens ensidiga satsning är grundad på okunskap om människans psykologiska konstitution och därmed blir tvungen att förlita sig på evidens baserad och empirisk vetenskap som i dag är mer eller mindre förlegad eftersom den inte tar hänsyn till helheten, meta-fysiska aspekter.

Det är få utom de som är initierade som läser, förstår och kommenterar artikeln, förutom någon som helt har tappat sig själv. För att göra detta begripligt kan man beskriva regeringens satsning på KBT inriktad terapi som att åka med sin bil till verkstaden för att få den lagad, oavsett vad det är för fel på bilen, så byter de bara däck. Om man åker till en bilverkstad så förväntar man sig att de har kompetens att åtgärda samtliga problem oavsett vilket bilmärke man kör.

Regeringens enkelspåriga inriktning att endast erbjuda däcksbyten leder automatiskt till soppa torsk och allt som rullar stannar och utarmas. Vad uppropet försöker säga är att varje bilverkstad behöver ett mångsidigt kunnande för att åtgärda felen oavsett bilmärke, samma sak måste det vara om man söker hjälp inom psykiatrin att man får den behandling som är mest lämpad för den problematik som visas upp.

No comments:

Post a Comment