Thursday, December 8, 2011

Brasilien redo hjälpa Europa

Det här är bara början, det handlar inte om euron eller olika samarbetsformer, det har mer att göra med att allt större och färre bolag har monopol på samhällets infrastruktur som stänger ute nya kostnadseffektiva innovationer som skapar nya arbeten och tillväxt. I i-länderna har det senaste årtiondet av tillväxten bestått i ekonomiska spekulationer av olika finansinstitut och banker.

Utvecklingsländerna har stått utanför detta och de har heller inte hunnit eller tillåtit sig att bygga in sig i statiska och kostsamma infrastrukturer som i-länderna försökt sälja på dem. De försöker hitta autonoma system som främjar den lokala utvecklingen och tillväxten, den satsningen äger en större flexibilitet att kunna möta förändringarna på världsmarknaden och kostnadseffektivt ställa om.

Problemet är att politikerna sitter i händerna på storföretagen som genererar både skatter och arbetstillfällen och därigenom låter sig styras. De grundar sina beslut på statistik, empirisk baserad vetenskap och evidens baserade metoder som mer och mer ifrågasätts och som snart spelat ut sin roll. Det är denna trångsynthet, avsaknad av ifrågasättande som skapar bristen på nya perspektiv och som omöjliggör en hållbar utveckling.

Det ljuset kommer förmodligen gå upp när rollerna om vilka länder som är utvecklingsländer och vilka som är i-länder är omvända.

No comments:

Post a Comment